Angela Merkel’in Anıları Kitaplaştı
Almanya’nın ilk kadın başbakanı ve 16 yıl boyunca ülkeyi yöneten Angela Merkel, “Freiheit. Erinnerungen 1954–2021” (Özgürlük. Anılar 1954–2021) adlı kitabıyla tekrar gündemde. 736 sayfadan oluşan kitap, Merkel’in uzun yıllar boyunca en yakın danışmanı ve asistanı Beate Baumann ile birlikte kaleme alındı ve 30’dan fazla ülkede aynı anda satışa sunuldu.
Merkel kitabında Almanya’nın küresel finansal kriz, Avrupa’nın borç ve göç krizleri ile Covid-19 pandemisi gibi kritik dönemlerdeki yönetim süreçlerini ve aldığı kararların perde arkasını detaylı bir şekilde ele alıyor. Ayrıca eski ABD başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gibi dünya liderleriyle ilişkilerine de geniş yer veriyor.
Angela Merkel, kitabında, göreve başladığı 2005’ten sonra tam 12 kez ziyaret ettiği Türkiye’den ve uluslararası toplantılarda sık sık bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da detaylı bir bölüm ayırmış. Kitabın 528’inci sayfasından itibaren Merkel, özellikle 2015’teki göç krizi sonrasında Erdoğan ile olan temas ve anılarını anlatıyor.
‘Erdoğan İçin Vize Serbestisi Önemliydi’
25 Eylül 2015’de New York’ta Birleşmiş Milletler Zirvesi’nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldiğini ve göç konusunda ortak bir çalışma grubu kurma kararı aldıklarını anlatan Merkel, 18 Ekim 2015’te İstanbul’a giderek Erdoğan ve o dönemki başbakan Ahmet Davutoğlu ile göçmen kriziyle ilgili eylem planı hazırladıklarını aktarıyor. Merkel, “Erdoğan için göçmen sorununda işbirliği yapmanın karşılığında vize serbestisi çok önemliydi” diyor.
‘Erdoğan’ın Sarayında Sindim’
İstanbul ziyaretinin Yıldız Sarayı’ndaki bölümünün bazı tepkilere neden olduğunu belirten Merkel, ziyaret sırasında Erdoğan’la olan anılarını detaylı bir şekilde anlatarak, zaman zaman yanlış anlaşıldığını ifade ediyor. Merkel, Türkiye ile yapılan anlaşmanın önemine vurgu yaparak, eleştirilere cevap veriyor.
‘Ankara’daki Otokratla İşbirliği’
Merkel, Türkiye ile yapılan anlaşmanın gerekli olduğunu vurgulayarak, eleştirilere karşı çıkıyor ve mülteci krizinin çözümü için Türkiye ile işbirliği yapmanın kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Merkel, eleştirilere karşın aldığı kararların arkasında durduğunu ve Türkiye ile işbirliği yapmanın önemine inandığını ifade ediyor.
Angela Merkel’in anıları, Türkiye ve Türk liderleriyle olan ilişkilerine de geniş bir perspektif sunarken, kitapta yaşanan anılar ve tarihi anlaşmalar detaylı bir şekilde ele alınıyor.